Από ψηλά, όλα μοιάζουν ομορφότερα…

Ξεκινήσαμε νωρίς, οι ωφελούμενοι και το προσωπικό του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Αριάδνη II και ανηφορίσαμε στο Φρούριο του Παλαμηδίου.
Το κάστρο “Παλαμήδι” βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο Παλαμήδι του Ναυπλίου σε ύψος 216 μέτρων σε στρατηγικό σημείο για τον έλεγχο του Αργολικού κόλπου. Είναι το καλύτερο διατηρημένο κάστρο και θεωρείται από τα ομορφότερα, που υπάρχουν στην Ελλάδα αποτελώντας επίτευγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.
Το όνομα Παλαμήδι οφείλεται στον Ομηρικό ήρωα “Παλαμήδη”.
Η κατασκευή του Παλαμηδίου έγινε το 1714, μέσα σε μόνο λίγα έτη για την εξυπηρέτηση στρατιωτικών αναγκών από τους Ενετούς, που είχαν υπό κατάληψη το Ναύπλιο από το 1470.
Η κατασκευή περιέχει οκτώ αυτοτελείς προμαχώνες συνολικά, ώστε, εάν υπάρχει κατάληψη του ενός να συνεχίζουν αμυντικά οι άλλοι. Κάθε προμαχώνας είχε το δικό του όνομα. Στον κεντρικό προμαχώνα όπου υπήρχε και η κεντρική διοίκηση υπήρχε και η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, προστάτη των Σαγρέδων, από όπου πήρε το όνομα του. Βόρεια χτίστηκε ο προμαχώνας Λεωνίδας και Μιλτιάδης, βορειοδυτικά ο προμαχώνας Ρόμπερ, νότια ο προμαχώνας Θεμιστοκλής, ανατολικά ο προμαχώνας Αχιλλέας και ο προμαχώνας Φωκίων και Επαμεινώνδας.
Εμείς ξεναγηθήκαμε στους Προμαχώνες του Αγίου Ανδρέα, του Λεωνίδα και του Μιλτιάδη. Εντυπωσιαστήκαμε από την ομορφιά του τοπίου και από την ηρεμία που αποπνέει.
Οι ωφελούμενοι μαγεύτηκαν και εμείς ενθουσιαστήκαμε με τη χαρά τους…